Πόλη Αίγινας-Ναός Αφαίας-Άγιος Νεκτάριος

+

Εκκίνηση Περιήγησης: Κέντρο Αίγινας

Αξιοθέατα Διαδρομής (απλή διέλευση):
Αρχαιολογικό μουσείο και Ναό Απόλλωνα (Kολώνα)

Αξιοθέατα Διαδρομής (με επίσκεψη):
Ορφανοτροφείο,
Κυβερνείο
Πύργος Μάρκελλου
Εϋνάρδειο
Μητρόπολη
Παλιαχώρα
Ναός Αφαίας
Άγιος Νεκτάριος

Πρόγραμμα Περιήγησης:
Η περιήγηση της πόλης ξεκινάει με Walking tour στο ιστορικό κέντρο της Αίγινας. Η Αίγινα είναι ένα από τα πιο ιστορικά νησιά της Ελλάδας. Στην πόλη του νησιού συναντάμε κτήρια (Καποδιστριακά Κτίρια) με μεγάλη ιστορική σημασία για την σύγχρονη Ελλάδα. Walking tour στην πόλη της Αίγινας και σύντομη ξενάγηση. Κατά την ξενάγηση στην πόλη της Αίγινας θα επισκεφθούμε μερικά από τα πιο σημαντικά κτήρια της σύγχρονης Ελλάδας και στην συνέχεια θα μεταφερθούμε στο νησάκι της Μονής, ένα σπάνιο προστατευόμενο μέρος.

Στάση 1η
Ορφανοτροφείο Αίγινας
Το Ορφανοτροφείο της Αίγινας ήταν αλληλοδιδακτικό σχολείο στην Αίγινα, δηλαδή οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, δίδασκαν τους μικρότερους. Η ανέγερσή του ξεκίνησε στα μέσα του 1828, με πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια και τελείωσε τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Διετέλεσε κατά διαστήματα και σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανακαινιστεί.

Στάση 2η
Κυβερνείο Αίγινας
Το Κυβερνείο βρίσκεται κοντά στη Μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα σημαντικότατο κτίριο για τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Το κτίριο ανήκε στον Αιγινήτη Αρχιμανδρίτη, Γρηγόριο Μοίρα. Πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια. Στον πρώτο όροφο, το πρώτο δωμάτιο ήταν το γραφείο και στη συνέχεια η κατοικία του Κυβερνήτη, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στάση 3η
Πύργος Μάρκελλου
Σύμφωνα με την παράδοση, το 1802 κτίζεται ο Πύργος του Μάρκελλου στην Αίγινα ο οποίος χρησιμοποιείται το 1826 ως έδρα της προσωρινής κυβέρνησης για τέσσερα χρόνια. Χτίστηκε από τον Αιγινήτη πρόκριτο Σπύρο Μάρκελλο, Φιλικό, αγωνιστή του ’21 και βουλευτή της Αίγινας. Όταν η Αίγινα ήταν η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, ο Πύργος χρησιμοποιήθηκε για την φιλοξενία υπουργών της κυβέρνησης.

Στάση 4η
Εϋνάρδειο
Ένα από τα πιο φημισμένα Καποδιστριακά κτίρια της Αίγινας και το πρώτο νεοκλασικό του Νεοελληνικού κράτους, είναι το Εϋνάρδειο (Κεντρικό) Διδασκαλείο ή Εϋνάρδειος Σχολή. Το Διδασκαλείο δημιουργήθηκε σε μία περίοδο που έκριναν πως για την πρόοδο της Αίγινας ως πρωτεύουσας ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν οι δομές εκπαίδευσης. Έτσι το 1830 με μία δωρεά από τον Ελβετό τραπεζίτη και φιλέλληνα Γ. Εϋνάρδο, φίλο του τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, χτίστηκε το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο.

Στάση 5η
Μητρόπολη
Η Μητρόπολη, εκτός των άλλων χρησιμοποιήθηκε σαν βουλευτήριο το 1827 και το 1828, για την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης της Ελλάδος, ως χώρος συνάθροισης της Εκλεκτικής Συνέλευσης των Δημογερόντων και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάλυψε τις ανάγκες του αλληλοδιδακτικού. Συγκεκριμένα στην Μητρόπολη υποδέχτηκαν οι Αιγινήτες τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου του 1828.

Στάση 6η
Άγιος Νεκτάριος
Στάση στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Το Μοναστήρι του θαυματουργού προστάτη του νησιού μας, του Αγίου Νεκταρίου. Εδώ θα επισκεφθούμε τον τάφο του, το κελί του, αλλά και τον Ιερό Ναό που χτίστηκε προς τιμήν του, έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων.

Στάση 7η
Παλιαχώρα
Η Παλιαχώρα, γνωστή επίσης ως Παλαιά Χώρα και Παλαιοχώρα, είναι εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός ο οποίος βρίσκεται στην Αίγινα. Η Παλαιοχώρα αποτέλεσε από τους μέσους βυζαντινούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα τον κεντρικό οικισμό του νησιού. Είναι κτισμένη σε λόφο κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού, πάνω από τη μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Στάση 8η
Ναός της Αφαίας
Ο Ναός της Αφαίας, αφιερωμένος στην ομώνυμη θεά. Αποτελεί μια κορυφαία
δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής, Δωρικού ρυθμού, και πηγή έμπνευσης για τους
αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη κατά την δημιουργία του Παρθενώνα. Ο ναός που σώζεται σήμερα χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ., καθώς ο αρχικός ναός που χτίστηκε το 575 π. Χ. κάηκε σε πυρκαγιά. Ο ναός της Αφαίας διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς από τους 36 σε σύνολο κίονες του ναού, σώζονται σήμερα οι 24.

Διάρκεια: 6-7 ώρες περίπου

 

Τιμή με συνοδό στην αγγλική γλώσσα: 400€*
*στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ και οι τιμές είναι ενδεικτικές.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
  1. Ο συνοδός είναι απαραίτητος σε τέτοιου είδους εκδρομές.
  2. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται είσοδοι στα μουσεία και φαγητό.

ΠΑΡΟΧΕΣ:

  1. Το όχημα μας διαθέτει ψυγείο με διαθέσιμα δωρεάν νερά και αναψυκτικά.

elGreek