Ναός Αφαίας

Γενικές πληροφορίες

Ο ναός της Αφαίας (Αθηνάς) στην Αίγινα είναι αφιερωμένος στην ομώνυμη θεά και αποτελεί μια κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. 

Που βρίσκεται;

Ο ναός βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Αίγινας. Είναι εύκολα προσβάσιμος με αυτοκίνητο, ταξί, ακόμα και με ποδήλατο από το λιμάνι της Αίγινας. Ο ναός της Αφαίας βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, μέσα σε ένα πευκοδάσος με θέα στην θάλασσα.

Τα χαρακτηριστικά του ναού

Ο ναος της Αφαίας είναι ένας ναός Δωρικού ρυθμού που θεωρείται ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες, Ικτίνο και Καλλικράτη κατά την δημιουργία του του Παρθενώνα. Ο ναός που σώζεται σήμερα χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ., καθώς ο αρχικός ναός που χτίστηκε το 575 π. Χ. Κάηκε σε πυρκαγιά. Ο ναός της Αφαίας διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς από τους 36 σε σύνολο κίονες του ναού σώζονται σήμερα οι 24.

Πότε να πάω;

Δοκίμασε να επισκεφτείς τον ναό μια ημέρα με καθαρό ουρανό! Από τον πευκόφυτο λόφο του ναού θα μπορείς να δεις τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη των Αθηνών. Οι τρεις αρχαίοι ναοί λεγεται ότι σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

 

el