Ελαιώνας

Γενικές πληροφορίες

Ο Ελαιώνας, ο άγνωστος σε πολλούς φυσικός παράδεισος της Αίγινας, είναι ένας τόπο βοσκής που φιλοξενεί μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων. Στο ειδυλλιακό αυτό τοπίο με την παρθένα ομορφιά βρίσκουν καταφύγιο τα άγρια ζώα του νησιού, καθώς και πέρδικες λαγοί και πολλά πρόβατα.

Πως να πάω;

Ο Ελαιώνας βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στην Παχιά Ράχη και σχετικά κοντά στην Β’ παραλία του Μαραθώνα. Απέχει από το λιμάνι 7,5 χιλιόμετρα και μόλις 4 από την περιοχή της Πέρδικας. Κοντά στους πρόποδες του Όρους, του ψηλότερου βουνού της Αίγινας, ο Ελαιώνας αποτελεί μια δύσβατη περιοχή, γι’ αυτό πριν την επίσκεψή σας είναι καλό να συμβουλευτείτε ή και να πάτε μαζί με κάποιον ντόπιο.

Τι να πρέπει να γνωρίζω πριν από την επίσκεψη μου;

Στον Αρχαίο Ελαιώνα θα δεις εντυπωσιακά ελαιόδεντρα 400-1500 χρόνων, με τους κορμούς τους να φτάνουν μέχρι και τα 7 μέτρα σε περίμετρο! Πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο όπου δεν υπάρχει ίχνος πολιτισμού παρά μόνο κάποια ξωκλήσια. Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από τα ορεινά χωριά Παχειά Ράχη ή Μαραθώνα απ’ όπου μπορείς να ακολουθήσεις τα μονοπάτια για τον Αρχαίο Ελαιώνα.

 

el